Noordhollandse Blauwe

Officieel is de naam van de Noord-Hollandse Blauwe veranderd in het Noord-Hollands Hoen. Echter iedereen blijft het dier bij zijn oude naam noemen. Het is een zwaar ras dat zijn naam dankt aan de blauwe kleur, die feitelijk een blauwgrijze, zogenaamde koekoekkleur is.

De Noord-Hollandse Blauwe is een zware kip. Een zogenaamd dubbel doel ras: geschikt als vleeskip, maar ook als legkip. De hennen hebben een redelijk goede winterleg van lichtbruine eieren. De eieren zijn groot van formaat.

De belangrijkste eigenschap van een vleeskip is een snelle groei en het ontwikkelen van een goed bevleesd lichaam. Dit gaat gepaard met een rustig karakter, omdat veel en nerveus bewegen energie kost die ten koste gaat van groei en vleesopbouw.

De kippen zijn ijverige broedsters, die goed voor hun kroost zorgen. Ze mogen niet te vet worden, omdat ze dan stoppen met leggen. Een schrale voedering zorgt voor goede resultaten.

Door het rustige karakter is de kip heel geschikt als scharrelkip. Hij vliegt niet of nauwelijks een tuinhekje is voldoende als afrastering. Bij een goede en rustige verzorging worden de dieren gemakkelijk zeer tam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *