Oorsprong

De Kraaikop komt uit de omgeving van Breda en is al eeuwen lang een bekend beeld in Nederland. In het buitenland heet de kip dan ook Breda Huhn/ Breda Fowl. De eerste meldingen van de Kraaikop dateren al uit een Italiaans werk uit de zestiende eeuw, waarin de Kraaikop wordt beschreven. Ook op schilderijen uit deze tijd van o.a. Frans Hals, Monckhorst en d’Hondecoeter komt de Kraaikop voor. Hoe de kip is ontstaan is niet precies duidelijk.

Reeds op het uit 1650 daterende schilderij “De Hoenderhof” van Jan Steen treft men een vrij fors type kuifhoenders aan, voorzien van enige voetbevedering. De eerste beschrijvingen die met zekerheid de Kraaikop betreffen, stammen uit het midden van de negentiende eeuw. Het ras is waarschijnlijk in vroeger eeuwen ontstaan door voortgezette teeltkeus van Kuifhoenders, waarbij de kuif en de kam verdwenen

De kip staat bekend als de reus onder de Oud-Hollandse rassen. Dit betekent niet dat het een reusachtige kip is, maar wel dat het zwaarder is dan andere rassen. Een haan weegt 3 en een halve kilo.  De eerste beschrijvingen die met zekerheid de Kraaikop betreffen, stammen uit het midden van de negentiende eeuw. Het ras is waarschijnlijk in vroeger eeuwen ontstaan door voortgezette teeltkeus van Kuifhoenders, waarbij de kuif en de kam verdwenen. De pootbevedering is een natuurlijke bescherming en komt het ras in een guur klimaat ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *